- Projekt budżetu na 2019 rok do komisji sejmowych
- Koniec wraz ze zmianą czasu? Komisja Europejska przedstawi propozycję
- W tą niedzielę zrobisz zakupy. Później długa przerwa
- Gospodarka wstaje, ale inwestycje rozczarowały
- Coca-Cola kupuje znaną sieć kawiarni
Chiny są obiecującym kierunkiem eksportu żywności, a Hongkong jest bramą do kontynentalnych Chin. Przez to miasto polskie produkty wnikają także do innych krajów Azji. Dlatego 23 polskie firmy z sektora rolno-spożywczego wezmą udział w tegorocznych targach "Food Expo" po Hongkongu.
Polskie organizacje rządowe, jak również polscy przedsiębiorcy poszukują nowych zbytów zbytu. Jednym ze rodzajów znalezienia kontrahenta jest udział w targach. A obroty handlowe z Hongkongiem od czasu trzech lat są dzięki poziomie 90 mln € - poinformował wiceprezes Filii Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.
Maciążek: technologie łupkowe poza zasięgiem Rosji, spada wydobycie
Nowe rynki
Wyjazd na targi w Hongkongu dla polskich przedsiębiorców spożywczych organizują Agencja Rynku Rolnego oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Impreza odbędzie się w połowie sierpnia, an udział w pani a zapowiedziały 23 firmy.
- Z Agencją pojedzie osiem firm, z czegoż trzy będą oferowały jabłka, świeże owoce, sok jabłkowy - zaznaczył wiceszef ARR. Będzie też reprezentowana branża cukiernicza i mleczarska.
Dyrektor warszawskiego biura HKTDC (Rady Rozwoju Handlu Hongkongu) Maciej Wilk uważa, iż Hongkong umie handlować spośród krajami Zachodu i teraz zaczyna reprezentować firmy ze świata na terenie Chin.
Polska chce 500 mln euro rekompensaty zbyt rosyjskie embargo
Podkreślił, że będą tam bardzo przejrzyste reguły podatkowe i duże jest rozeznanie rynków. Firma wraz z innego kraju zazwyczaj nie zaakceptować umie poruszać się przy gąszczu skomplikowanych chińskich regulacji i nie może osiągnąć dużych zysków. Wilk dodał, że Hongkong nie wydaje się być docelowym odbiorcą produktów spożywczych, gdyż 90 proc. żywności jest dalej eksportowane.
Trudne początki
Otwarcie sektorze chińskiego dla polskiego mięsiwa nie było łatwe, udało się jednak uzgodnić świadectwa weterynaryjne i uzyskać zgodę na eksport w ciągu 3, 5 roku, innymi słowy znacznie szybciej niż odmiennym krajom - powiedział wiceprezes SRW RP Piotr Ziemann. Chiny otworzyły swój zbyt dla polskiej wieprzowiny przy 2012 roku.
Ziemann uważa, że bardzo istotne dla rozwoju kontaktów handlowych z Chinami są pospolite wizyty najwyższych władz konkretnego kraju. Tak się historia w przypadku Niemiec bądź Francji. Jego zdaniem tak zaawansowanej potrzeby nie widzą krajowe władze.
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski zaznaczył, że Polska być może eksportować do Hongkongu własne produkty mięsne i mleczarskie, drób, wołowinę. Przypomniał, hdy zanim Polska uzyskała zgodę na eksport wieprzowiny do odwiedzenia Chin, była ona sprzedawana poprzez Hongkong. Podobnie było w mięsem drobiowym. - Jest to typowy państwo tranzytu żywności - zaznaczył. Chiny wstrzymały import wieprzowiny w połowie lutego po wykryciu w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń.
Ważna promocja
Zwolak poinformował, że w trakcie najbliższych trzech lat organizacje branżowe są promowały swoje produkty w Chinach w ramach programów unijnych: Europejskie mięso - zwyczaj, jakość i smak" (organizatorem jest Stowarzyszenie Wędliniarzy), "Europejskie jabłka dwukolorowe" (Unia Owocowa i Związek sadowników RP) oraz "Trade Milk" (Polska Izba Mleka i Nasz kraj Federacja Hodowców Bydła Mięsnego i Producentów Mleka).
Obroty w handlu strawą Polski z Hongkongiem wzrastały od kilku lat. Przy ostatnich trzech latach utrzymują się one na zbliżonym poziomie ok. 90 mln euro. Eksport wynosi ok. 70 mln euro. 40 proc. eksportu do Hongkongu stanowią produkty drobiowe, 30 proc. mięso, podroby. Odbiorców na tym rynku mieszczą np. jelita i pęcherze zwierzęce, tj. produkty, które nie są eksportowane nigdzie więcej. Firmy stamtąd kupią też od nas wyroby cukiernicze i przetwory zbożowe.