Dania: Mrówki jak i równiez sos wraz z koników polnych w najlepszej restauracji świata

27 lipca, 2020
Category: odmienne

Restauracja Noma po Kopenhadze, po kwietniu uznana po przy jednym spotkaniu trzeci wraz z rzędu za najlepszą na świecie, podaje m. in. mrówki i sos sposród pasikoników. Przedsprzedaze na miejsca przy 11 stolikach a mianowicie w poniedziałek już w styczeń a mianowicie znikają błyskawicznie.

Po poniedziałek Noma od 10 rano będzie przyjmować przedsprzedaze. Miejsca przy dwuosobowych stolikach znikają najpredzej – przy ciągu niecałej godziny.

Słynna restauracja uhonorowana pierwszym miejscem w rankingu San Pellegrino, obejmującym 50 najlepszych knajpki świata, mieści się na parterze odremontowanego XVIII-wiecznego magazynu na końcu kanału Christianshavn w wieloletniej dzielnicy na temat tej samej nazwie.

Jej wnętrze hołduje skandynawskiej prostocie: podłoga z surowych desek, bielone ceglane ściany, proste stoły i krzesła z owczymi skórami dzieki oparciach.

Restaurację prowadzi 34-letni Rene Redzepi. Lubi eksperymentować. Następne specjały Nomy będą wykorzystywać procesy bakteryjne i drożdże, które „zmieniają chemiczny skład żywności” – mówi o prowadzonych obecnie doświadczeniach. „Po mnóstwo miesiącach po końcu udaje się opracować magiczny proces” – daje.

Teraz cały zespół kucharzy i akademików ma udoskonalić danie wraz z grillowanych porów, które wcześniej marynowano w sfermentowanej gęstej paście z połówek żółtego grochu. Aromatyczna ciemna pasta przypomina silny sos sojowy.

Mniej więcej cztery miesiące temu Redzepi wprowadził az do menu 4 rodzaje mrówek. Gościom smakują. Ale zupelnie nie było to takie zwykle.

Redzepi przez dwa okres sprawdzał, badz mrówki można jeść bezpiecznie, skąd halasuje brać jak i równiez przede wszystkim – w jakiej formie mają trafić na talerz. I nadal trzeba było zebrać się na odwagę, aby halasuje serwować.

„To tabu. Ludzie byli przerażeni” – powiedział o wprowadzeniu mrówek do menu. W początku podawano je żywe. Szef knajpki oznaczonej dwiema gwiazdkami po czerwonym przewodniku Michelina mówi, że był zaskoczony jak i równiez bardzo zawiedziony. Żywe mrówki musiały zniknąć z karty.

Obecnie serwowane są w niewielką skalę – po jednej z przystawek i deserze, zas koniki polne, po poddaniu ich fermentacji, wchodzą przy skład dwóch przystawek w postaci sosu przypominającego sos sposród ryby.

Mrówki występują po trzech typach: jeden o silnym aromacie kolendry, po drugim dominuje trawa grejpfrutowa i lubczyk, a trzeci jest kwaśny jak cytryna.

Pochodzą z duńskich lasów. Po zamrożeniu są mielone na pastę, która w połączeniu sposród twarożkiem jak i równiez przetworami sposród czarnych jagód jest składnikiem deseru „Borówki i mrówki”.

Noma skupia się na pozyskiwaniu jak najlepszych surowców z całej Skandynawii, sposród Islandii sprowadzany jest podpuszczkowy twaróg i halibuty, z Grenlandii a mianowicie wół piżmowy.

Restauracja na własny użytek wędzi mięso, robi pikle, octy jak i równiez inne przetwory oraz wytwarza własne destylaty alkoholowe.

Przy kuchni stosuje się plyny owocowe, owocowe octy do sosów i zup, natomiast w sezonie – zwlaszcza jarzyny, zalewy korzenne jak i równiez dziko rosnące zioła jak i równiez rośliny. Chociazby mech.

Noma serwuje „nową duńską kuchnię”, która rozkreca się od czasu 2004 roku kalendarzowego pod hasłem „czystość, naturalnosc i świeżość”. Jej inicjatorami byli Redzepi i Claus Meyer, z którym Rene założył restaurację. Celem tejze inicjatywy wydaje sie byc promowanie produktów naturalnych jako podstawy oryginalnych dań.

Obiad z dwunastu dań, obejmujący przystawki, wina, plus odwiedzanie kuchni zatrudniającej 50 kucharzy, kosztuje w Nomie 850 dolarów od czasu osoby.

Redzepi nie myśli o ekspansji. „Musiałbym dzielić swoją pracę do wielkosci, którego bym nie lubił. I nie chcę być daleko stąd” – powiedział agencji Reutera. (PAP)

klm/ mc/

12507272 int.

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy