Cukier w świecie najdroższy od lat, w Polsce ma pan nie zdrożeć

Cukier w świecie najdroższy od lat, w Polsce ma pan nie zdrożeć
Author:
27 lipca, 2020
Category: inne

*Na światowych giełdach weglowodan jest najdroższy od kilkudziesięciu lat. Eksperci uspokajają, że raczej nie zaakceptowac wpłynie to na swoim cenę w Polsce. Jednak w branzy brakuje w porzadku. 200 tys. ton cukru i nalezy go będzie importować, głównie z krajów UE. *

Według danych Zespołu Monitoringu Rynków Zagranicznych (FAMMU) Fundacji Programów Pomocy gwoli Rolnictwa (FAPA), koniec 2009 roku jak i równiez początek 2010 przyniosły postep notowań wartosci cukru. W Londynie weglowodan biały podrożał na początku tego roku kalendarzowego do najwyższego w historii poziomu jak i równiez osiągnął wiecej niz 731 dolarów za tonę (w kontrakcie terminowym sposród dostawą w marzec 2010 r. ). W Nowatorskim Jorku zaś cukier niewykonczony był najdroższy od 29 lat, osiągając cenę (w kontrakcie terminowym na marzec 2010 r. ) w porzadku. 626 dolarów za tonę.

„Powodem wzrostu cen cukru są światowy deficyt i duże zapotrzebowanie na ów produkt ze strony krajów azjatyckich, zas zwłaszcza z Indii. Taka sytuacja przyciąga fundusze inwestycyjne, które spekulując na gospodarki wpływają dzieki wzrost notowań tego surowca” – wyjaśnił PAP analityk FAMMU Łukasz Chmielewski. Jego zdaniem, wyższe ceny cukru spowodują wzrost produkcji, co przy najbliższych 2-3 latach może się przełożyć na zmniejszenie cen cukru.

Chmielewski zauważył, że po Unii Europejskiej nalezy za niego zapłacić jeszcze drożej. Przy poprzednich latach cukier wraz z krajów pozaunijnych był o wiele tańszy po to z Swiata. Dlatego KE chroniąc rynek, stosuje cła importowe, faktycznie by zniechęcić do swoim zakupu pomijajac Unią.

Wytwórczosc cukru na terytorium polski jest regulowana przez UE. Komisja Europejska zezwoliła nam na wyprodukowanie w sezonie 2009/2010 jednej mln 405 tys. dzwiek cukru. Podczas gdy zapotrzebowanie dzieki niego kalkuluje się na poziomie 1, 6 mln ton. Jednocześnie polskie cukrownie rzeczywiscie wyprodukują o 200 tys. ton więcej, niż prognozuje limit. ów cukier, wedlug unijnymi nakazami, trzeba wyeksportować do krajów pozaunijnych.

Eksperci oceniają, że wysokie światowe ceny cukru, nie będą miały wpływu na to, jak duzo będzie pan kosztował w kraju. „Nie przewiduję wzrostu cen cukru gwoli polskich konsumentów. Uważam, że do końca pierwszego kwartału będą ów lampy niskie” – powiedział przy czwartek PAP Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Podobnego przeswiadczenia jest Chmielewski.

Inaczej uważa dyrektor Związku Producentów Cukru w Polsce Marcin Mucha. Po jego doswiadczen „jakiś gest cen będzie” ze względu na to, że Polska importuje rocznie ok. 200-250 tys. ton tegoz produktu. „Wysokie ceny światowe mogą przełożyć się dzieki polski rynek” – powiedział.

Tymczasem, jak podał IERiGŻ, cukier od momentu marca na rynku polskim tanieje. Przy październiku 2009 r. średnie ceny zbytu cukru paczkowanego wyniosły dwa, 34 zł za kilogram i były o 3-4 proc. niższe niż miesiąc wcześniej. W sklepach konsument płacił przeciętnie trzy zł zbyt kg innymi slowy o 12 proc. więcej niż zanim rokiem.

O poziomie wartosci cukru na krajowym sektorze decydują głównie podaż jak i równiez popyt. Zas krajowego zużycie tego produktu od wielu lat wydaje sie na zbliżonym poziomie. W naszym kraju na jednego mieszkańca przypada ok. czterdziesci kg cukru (liczy się zarówno spożycie indywidualne, jak i równiez wykorzystanie towaru przez przemysł), ale w gospodarstwach pokojowych przeciętnie zjadamy go ok. 17, piec kg w osobę. (PAP)

Anna Wysoczańska

awy/ bos/ bk/

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy